Cursuri

Curs tehnician maseur

Curs masaj – Descrierea ocupatiei de tehnician maseur (COD COR: 322631)

  • Perioada: incepand cu 1 Octombrie 2019
  • Durata: 1080 ore (cca. 6 luni)
  • Orar: doua zile lucratoare/saptamana, dupa ora 17,00 si/sau in weekend
  • Locatii: Targu Jiu si Drobeta Turnu Severin

Cursul este sustinut de medici balneofizioterapeuti, kinetoterapeuti si tehnicieni maseuri.

Ocupaţia se aplicã maseurului şi presupune o sferã largã de competenţe pentru desfãşurarea activitãţii şi anume asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în cabinetul de masaj şi personale, autopregãtirea în vederea efectuãrii masajelor, efectuarea activitãţilor necesare pregãtirii pacienţilor şi aplicarea masajului somatic.

În afarã de aceste competenţe strict necesare desfãşurãrii activitãţii, maseurul poate dobândi competenţe suplimentare, prin perfecţionare profesionalã.

Dobândirea uneia sau tuturor competenţelor suplimentare de aplicare a masajului terapeutic, masajului reflexogen şi/sau drenajul limfatic presupune o pregãtire prealabilã de specialitate care presupune cunoştinţe de anatomie şi fiziologie precum şi fiziopatologie şi patologie clinicã şi abilitãţi practice.

Aceste competenţe suplimentare nu pot fi dobândite de maseurul cu deficienţe vizuale.

Deoarece activitãţile specifice se desfãşoarã în permanentã colaborare cu pacienţii şi medicii, comunicarea la locul de muncã contribuie la buna desfãşurare a activitãţilor specifice.

Acte necesare inscrierii

  • Copie simplă BI/CI
  • Copie simplă certificat de naştere
  • Copie simplă certificat de căsătorie – dacă este cazul
  • Copie diplomă de studii/ adeverinţă (minim diplomă de 12 clase)
  • Adeverinţă medicală – clinic sănătos

Taxă curs este de 1.600 lei si se poate achita in patru transe egale, prima la inscriere, iar restul la inceputul fiecarui modul.

Procesul de calificare pentru meseria de Tehnician Maseur cuprinde un numar de 1080 de ore cursuri teoretice si cursuri practice (cursuri obligatorii si studii individuale), ce se vor desfăşura pe parcursul a 6 luni de zile.

Competente dobândite:

Asigurarea conditiilor igienico-sanitare;

Aplicarea NPM si PSI;

Planificarea sedintelor de masaj;

Intocmirea documentelor de evidenta;

Pregatirea cabinetului de masaj

Asigurarea perfectionarii profesionale;

Comunicarea la locul de munca;

Autopregatirea in vederea efectuarii masajelor;

Stabilirea tehnicilor si formelor de masaj;

Aplicarea masajului somatic.

Aplicarea drenajului limfatic manual.

Aplicarea masajului reflexogen.

Aplicarea masajului terapeutic.

Masajul somatic

Masajul somatic sau masajul de relaxare este modulul principal din cadrul cursului acreditat Tehnician Maseur. Pe parcursul acestui modul veti invata tehnicile de baza ale acestui tip de masaj si veti deprinde aptitudinile necesare unui technician maseur.

Masajul somatic presupune procedee specifice: batere, scuturare, presare sau simpla mangaiere.
Ca tehnician maseur, vei fi capabil sa aplici toate procedeele specifice masajului somatic, sa le utilizezi in mod corect si eficient pentru persoana care beneficiaza de acest tip de masaj.

In functie de profunzimea si ritmul mangaierilor, masajul somatic poate stimula sau calma. De aceea exista doua posibile efecte pozitive dupa o astfel de sedinta: persoana poate sa se simta energica si vioaie sau, din contra, poate sa se simta relaxata si somnoroasa. Pentru a spori starea de bine si de relaxare, masajul somatic se efectueaza cu uleiuri si crème parfumate special destinate acestei activitati.

Din punct de vedere medical, masajul somatic are multiple beneficii asupra corpului uman: imbunatatirea circulatiei sangelui, eliminarea toxinelor, eliminarea tensiunii musculare. Pe langa efectele mentionate mai sus, acest tip de masaj: creste elasticitatea pielii, elimina oboseala accentuata si mentine o stare buna de sanatate.

Atat ca beneficiar cat si ca technician maseur, trebuie sa stii ca masajul somatic este indicat sa se efectueze cel putin o data pe saptamana si ca se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la nou nascuti pana la persoane de varsta a treia.

Drenajul limfatic

Un modul foarte important din cadrul cursului acreditat Tehnician Maseur este Drenajul Limfatic. Sistemul limfatic este considerat un gardian al sănătăţii omului deoarece are rolul de transportator al reziduurilor.

Drenajul limfatic este unul dintre tipurile de masaj ce nu poate lipsi din aptitudinile unui tehnician maseur. Procedura de drenaj limfatic constă într-un preso-masaj asupra lanţului de ganglioni limfatici. Prin această procedură se elimină din organism toate toxinele neasimilate în timpul procesului de sinteză celulară.

Prin intermediul acestui curs veţi învăţa atât tehnicile prin care se efectueză drenajul limfatic cât şi informaţii despre funcţionarea sistemului limfatic în organismul uman. Iată câteva sfaturi utile în practicarea acestui tip de masaj, de care va trebui să ţineţi cont: o şedinţă de drenaj limfatic durează o oră, manevrele masajului trebuie să fie extreme de blînde. Pentru a nu afecta țesuturile, nu trebuie niciodată să palpăm sau să efectuăm mișcări de rulare. Mişcările trebuie să fie mici, foarte delicate. Ele pot fi surprinzătoare la început, dar sunt extrem de eficiente.

Tot în cadrul acestui curs veţi afla şi care sunt efectele drenajului limfatic. Iată câteva dintre acestea: dinamizarea circulației limfei în spațiile intercelulare, antrenarea toxinelor care blochează procesele fiziologice, ușurarea transportului acizilor grași si al colesterolului, intensificarea, prin masaj, a curentului limfatic, de până la 10-15 ori.

Masaj Reflexogen

Al treilea modul din cadrul cursului acreditat Tehnician Maseur este masajul reflexogen.
Masajul reflexogen reprezinta tratamentul prin masaj a punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile. Cu alte cuvinte, corpul uman are anumite puncte reflexogene care sunt in legatura directa cu organelle si sistemele organismului uman, interconectate la randul lor.

Prin intermediul acestui curs, veti invata toate tehnicile corespunzatoare acestui tip de masaj dar si informatii despre organele si sistemele corpului uman. Partea principala a corpului care se maseaza este piciorul, cu precadere talpa piciorului. Exista mai multe tehnici de aplicare a acestui masaj, cea de baza fiind presarea usoara a centrilor reflexogeni. In functie de pozitia piciorului pacientului, miscarile vor fi fie circulare, fie laterale de dute-vino.

Ca şi technician maseur trebuie să ştii că masajul reflexogen este foarte util în tratarea mai multor afecţiuni. Iată câteva dintre ele, urmând ca in cadrul cursului să le aflaţi pe toate: – migrene, insomnii, stress, ameteli, oboseala cronica, anxietate, atacuri de panica;
– afecţiuni digestive: gastrite, ulcer, colite, enterocolite, hemoroizi;
– afecţiuni hepato – biliare: bilă leneşă, litiază biliară;
– afecţiuni renale (se elimină nisipul şi pietricelele): edeme, prostatite, litiaze;
– afecţiuni ale coloanei: sciatică, lombosciatică, sponsiloze, cifoze, artrite, artroze ;
– afecţiuni circulatorii: hipotensiune, hipertensiune, dureri de picioare;
– afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm;
– crampe musculare, luxaţii, entorse, dureri de spate.

In cadrul acestui curs veti afla si avantajele masajul reflexogen, câteva dintre acestea fiind: poate fi aplicat la orice vârstă, nu are contraindicaţii majore, este un tratament netoxic, nu se întrerupe tratamentul medicamentos, se lucrează pe cauze nu pe simptome.

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic sau masajul medicinal reprezintă al patrulea modul din cadrul cursului acreditat Tehnician Maseur. Acest tip de masaj face parte din procedurile de recuperare medicală şi pentru a-l practica trebuie să deţineţi cunoştinţe solide de anatomie, fiziopatologie şi fiziologice.

În cadrul acestui curs veţi învăţa să utilizaţi variate tehnici de masaj, în funcţie de afecţiunea care trebuie tratată şi de obiectivele fiecărui tratament. Masajul terapeutic este destinat persoanelor care suferă de o afecţiune dar şi celor care îşi doresc să-şi păstreze starea de sănătate.

Un tehnician maseur trebuie să ştie tehnicile care stau la baza acestu masaj, în cazul căror afecţiuni se recomanda masajul terapeutic şi ce efecte benefice are acest tip de masaj asupra organismului uman.

Principalele tehnici de aplicare a masajului terapeutic sunt reprezentate de mişcări variate de alunecare ale mâinilor pe suprafaţa corpului, de presiune în profunzime, de strângere şi stoarcere a ţesuturilor. Masajul terapeutic se recomanda în cazul unor afecţiuni precum: hernia de disc, discopatie sau durerile din zona cefei (durerile cervicale), precum spondiloza cervicală. Iata câteva dintre beneficiile masajului terapeutic: stimulează circulaţia sanguină, îmbunătăţeşte considerabil nutriţia şi oxigenarea structurilor anatomice masate, intervine direct asupra durerii, îmbunătăţeşte metabolismul local, îndepărtează oboseala musculară, îmbunătăţeşte somnul şi buna dispoziţie.

Examen final Curs tehnician maseur

La examenul final vor lua parte doar cursanţii care au respectat termenii contractului de formare profesională, examen ce se va susţine în prezenţa comisiei de evaluare din partea ANC (Autoritatea Naţională pentru Calificări).

Atât examenul teoretic, cât şi cel practic se va susţine în aceeaşi zi. Data examenului va fi adusă la cunoştinţa cursanţilor cu minim 7 zile înainte.
Taxă eliberare diploma: 150 lei (se va achita la data examenului final).

Diplomă este acreditată de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei si este recunoscută atât pe plan naţional cât şi în statele membre ale U.E (şi în alte state care au semnat Convenţia de la Haga).

In urma absolvirii cursului, a cunostintelor teoretice si practice acumulate, in baza diplomei obtinute, puteti desfasura activitatea de tehnician maseur in cabinete medicale, centre SPA, statiuni balneoclimaterice, vase de croaziera etc.

Top