Apiterapie

Apiterapia foloseşte mierea, polenul, propolisul, ceara, lăptişorul de matcă, veninul albinelor, precum si aerul din stup pentru prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni. Mierea de albine conţine peste 70 de substanţe active. Poate fi considerată nu numai medicament, ci şi aliment. De asemenea, aceste minunate produse apicole şi-au dovedit eficienţa şi în tratamentele cosmetice.

“Albina este o fiinţă harnică, organizată, curată, ordonată, deşteaptă şi frumoasă. Ea merită tot respectul şi toată grija noastră ca persoane şi a oficialităţilor (state şi guverne). Viaţa pe Pământ este legată de existenţa albinelor, dacă există albine, există şi viaţă, dacă nu… Doamne ajută!”, susţine răspicat Rawhi M. A. Abdalla, medic pediatru şi cercetător în domeniul apiterapiei.

Pe scurt, apiterapia înseamnă tratarea celor mai diverse afecţiuni cu produse apicole naturale, fără nici o prelucrare, sau cu extracte, combinaţii ale acestora ori cu medicamente apiterapice standard. Este o alternativă naturală de tratament, fundamentată ştiinţific prin nenumărate studii şi experimente clinice.

Produsele apicole au o mare paletă de proprietăţi biologice şi acţiuni farmacologice benefice în menţinerea sănătăţii corpului omenesc. Recomandările în actul terapeutic nu trebuie făcute decât pe baza diagnosticului medical precis, a analizelor de laborator, radiologice şi a altor investigaţii necesare.

Mierea, polenul, păstura, propolisul, lăptişorul de matcă, ceara de albine, veninul de albine, apilarnilul, căpăceala sunt produsele apicole cunoscute la ora actuală. Toate acestea sunt substanţele pe care le secretă sau le produce albina prin culegerea, transformarea, prelucrarea şi depozitarea unor substanţe naturale, pe care le colectează omul din stup sau direct de la albină (veninul).

Aceste alimente naturale conţin substanţe indispensabile vieţii. Practic, în produsele apicole se regăsesc toţi aminoacizii esenţiali necesari metabolismului, vitamine, minerale, proteine, glucide direct asimilabile, fără nici o prelucrare din partea organismului uman, lipide, enzime, coenzime, acizi organici etc.

Însă dintre toate alimentele existente pe pământ, mierea de albine are formula chimică cea mai apropiată de cea a sângelui uman. Mai mult, nici un alt aliment nu este mai complet, mai bine tolerat şi mai uşor asimilabil de către organismul uman. 1 kilogram de miere are 3.150 de kcalorii, adică are aceeaşi valoare calorică cu 3,5 kg de carne sau 12 kg de legume.

Prin urmare, dacă s-ar face o clasificare a alimentelor complete biologic, produsele apicole ar ocupa primul loc, nu numai prin conţinutul lor (un adevărat combustibil pentru organism), ci şi prin faptul că pot fi valorificate de organismul uman fără nici un efort, cu rezonanţă la nivel celular, fiind cele mai bune regeneratoare ale celulelor.

În plus, mierea de albine îi slăbeşte pe cei obezi şi îi îngraşă pe cei slabi, pentru că mierea şi celelalte produse apicole acţionează ca nişte reglatori şi stimulatori asupra funcţiilor aparatelor şi organelor, reglează şi stimulează sistemul neuro-endocrino-metabolic, aduce organismului un aport şi recuperează lipsa tuturor substanţelor nutritive şi bioactive.

Mierea de albine, prin compoziţia ei, este un excelent tonic sexual, este revitalizantă şi afrodisiacă. Polenul şi păstura sunt revitalizante, induc o stare de euforie. Au rol în tratarea bolilor infecţioase, inflamatorii şi canceroase ale organelor sexuale feminine şi masculine. Conţinutul lor de flavone şi fitosteroli compensează deficitul de estrogeni şi atenuează simptomele care apar în menopauză şi andropauză.

O reţetă benefică în majoritatea disfuncţiilor sexuale – tulburări hormonale sexulale, impotenţă, infertilitate şi sterilitate masculină şi feminină, lipsa orgasmului, tulburări de libidou etc.: se amestecă 1 lingură de miere, 2 g de lăptişor de matcă, 1 lingură de polen de palmier, o bucată de ceară de albine, 30 de picături de tinctură de propolis, 1-2 căţei de usturoi pisat, 1 linguriţă de scorţişoară măcinată, 3 linguri din mai multe feluri de fructe oleaginoase măcinate sau zdrobite; se ţine la frigider şi se administrează 1 lingură de 3 ori/zi cu 2 ore înainte sau după masă.

Cosmeticele pe bază de produse apicole influenţează pozitiv funcţiile fiziologice ale celulelor pielii: regenerează, protejează pielea de radicali liberi, de influenţele dăunătoare ale mediului înconjurător, reglează metabolismul, stimulează producerea de colagen, întârzie modificările degenerative, măresc puterea de apărare.
De asemenea, asigură pielii substanţe de reconstrucţie, îmbunătăţesc vizibil structura, elasticitatea, culoarea, supleţea şi fineţea pielii. Sunt ideale pentru profilaxia fenomenelor de îmbătrânire a pielii.

Si nu in ultimul rand, studiile recente au aratat ca aerul din stupi contine aerosoli imbogatiti cu elemente din produsele apicole. Aecest aer cu o aroma deosebita ajuta organismul uman in crearea unei stari de bine si este un adjuvant de incredere in tratarea urmatoarelor afectiuni: sistem imunitar slabit, afectiuni respiratorii, astm, brosita, alergii, depresii, migrene, dureri de cap, stress etc. Prin inhalarea aerului din stup compusii produselor apicole fortifica organismul uman.